Dünya Yemek Kitapları Yarışması

Dünya Yemek Kitapları Yarışması
 
Prof. Dr. Oya Berkay KARACA (Karataş Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi) ve Dr. Celile Aylin OLUK (Doğu Akdeniz Tarım Araştırma Enstitüsü)’un editörlüğünü yaptığı, 3 ayrı kıtadan 6 farklı ülkeye ait peynirlerin kayıt altına alındığı “Traditional Cheeses from Selected Regions in Asia, Europe and South America” adlı kitap Gourmand World Cookbook Awards 2021 yarışmasında (Dünya Yemek Kitapları Yarışması’nda, İspanya, 25 yıllık geçmişe sahip prestijli uluslararası bir yarışma) 175 ülkeden 1288 katılım içinden Dairy&Cheese kategorisinde dünya birincisi olmuştur.
 
 
Kitap ayrıca yarışma süresince gerçekleştirilen ilk değerlendirmede 11 finalistten biri olarak seçilmiş ve Türkiye’yi bu kategoriden temsil eden tek kitap olduğu için "Best of Turkey" sertifikası almaya hak kazanmıştır. Daha sonra yarışma komisyonu tarafından "Best of The World, Food Culture 2021" kısa listesi açıklanmış. Ülke isimlerinin alfabetik sıraya göre verildiği listede aynı kategoride dünyanın 4 kitabından biri olmaya hak kazanarak "Gourmand Ödülleri" sahibi olunmuştur. 5 Haziran 2021 tarihinde Paris'te yapılacak ödül töreni pandemi nedeniyle 29 Kasım tarihine ertelenmiştir. Kitapta Makedonya, Karadağ, Hırvatistan, Brezilya, İran ve Türkiye’deki 16 üniversiteden 37 bilim adamının katkıları yer alıyor ve 13 bölümde 110’u geçkin geleneksel peynir çeşidi anlatılıyor.  Türkiye’nin 7 bölgesine ait peynirlerin akademisyenler tarafından yazıldığı yabancı yayınevinden çıkan ilk kitap olma özelliğini de taşımaktadır. Aynı zamanda kitap sürdürülebilir gıda üretimi ve gastronomi açısından geleneksel peynirlerin gelecek nesillere aktarımının sağlanması için üretim yöntemlerinin, ürün özelliklerinin (fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik, duyusal vb.) ve resimlerinin yer aldığı önemli bir bilimsel kaynak niteliğindedir.