Yöresel Peynirlerin Yeni Nesil Tüketici ile Buluşması
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, nihai faydalanıcısı TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve yüklenici firmanın Eurecna S.p.A olduğu “Gıda Sektörünün Bölgesel Rekabet Gücünün Arttırılması için Araştırma ve İnovasyon Tesislerinin Geliştirilmesi, INNOFOOD” teknik yardım projesi kapsamında farklı gıda ürün gruplarına yönelik kapasite geliştirme faaliyetleri ve eğitim programları düzenlenmektedir. Bu çerçevede Kars’ta 9 Haziran 2023 tarihlerinde TÜGİP-Türkiye Gıda İnovasyon Platformu, Kars İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kars Ticaret ve Sanayi Odası ve Serhat Kalkınma Ajansı işbirliğinde gerçekleştirilen “Yöresel Peynirlerin Yeni Nesil Tüketici ile Buluşması” etkinliğinde “Geçmişten Günümüze Geleneksel Peynirler” konusunda konuşmacı olarak Prof. Dr. Oya Berkay KARACA davet edilmiştir.
Kars İli Peynir Müzesi
Etkinlik kapsamında Boğatepe Peynir Müzesi ile Kars ilinin ve Türkiye’nin önemli bir peynir üreticisi olan, 130 yıllık Kafkasya’nın ve Anadolu’nun kültürel ve biyolojik zenginliklerinden edinilen deneyimler ve bilgi birikimiyle üretim yapan Boğatepe köyündeki Koçulu Peynircilik ziyaret edilerek Kars Kaşarı ve Gravyer peyniri üretimleri izlenerek bilgi alınmıştır. Ayrıca Dünyanın 18. peynir rotası olarak da belirlenen Kars ilinde bulunan yeni peynir müzesi de süt ve ürünleri çalışan öğretim üyeleri ile ziyaret edilmiştir.